طرز تهیه آش ماست به دو روش (با گوشت و بدون گوشت)غذای سنتی و خوشمزه ایرانی

به گزارش مجله سرگرمی، آش ماست یکی از غذاهای سنتی و پرطرفدار ایرانی است که در مناطق مختلف کشور با دستورهای پخت متفاوتی تهیه می‌شود. این آش خوشمزه، علاوه بر طعم لذیذ، خواص و فواید بسیاری برای سلامتی دارد. در این مطلب، طرز تهیه آش ماست را به دو روش، با گوشت و بدون گوشت، به شما آموزش می‌دهیم.

طرز تهیه آش ماست به دو روش (با گوشت و بدون گوشت)غذای سنتی و خوشمزه ایرانی

برای مطالعه بیشتر با banima.ir: سیستم مدیریت محتوای خبری همراه باشد.

 آش ماست غذایی خوشمزه است که طبع سردی دارد، از اینرو می توان آن را در فصل های گرم نیز درست کرد. در ابتدا طرز تهیه این آش با گوشت را توضیح می دهیم و پس از آن نوع سبک تری از آن که بدون گوشت تهیه می شود را معرفی می کنیم.

آش ماست همراه با گوشت

مواد اولیه مورد احتیاج برای تهیه این غذا به توضیح زیر است:

مواد لازم
برنج200 گرم
سبزی آشیک کیلو
لپه2 الی 3 قاشق سوپخوری
پیاز متوسط3 عدد
گوشت چرخ نموده500 گرم
ماست1 کیلوگرم
روغن2 الی 3 قاشق سوپخوری
نمکبه میزان لازم
فلفلبه میزان لازم
زردچوبهبه میزان لازم

چند نکته:

  • سبزی این آش شامل جعفری، تره، نعناع و مقداری کم گشنیز است.
  • لپه و برنج را ابتدا بشویید و از چند ساعت قبل خیس کنید.

طرز تهیه آش ماست با گوشت

  1. دو عدد از پیاز ها را نگینی خرد نموده و سرخ نمایید. سپس پیاز داغ، فلفل و لپه را همراه با 6 الی 7 لیوان آب درون قابلمه بریزید.
  2. زمانی که لپه نیم پز شد، برنج را به آن اضافه کنید.
  3. یک عدد پیاز را رنده ریز نموده و آب آن را بگیرید. سپس آن را با گوشت چرخ نموده مخلوط کنید و کوفته های کوچک درست کنید.
  4. کوفته ها را به آش ماست اضافه کنید.
  5. سپس سبزی را کاملا خرد نموده و به آش بیفزایید.
  6. اکنون حرارت شعله اجاق گاز را ملایم کنید و شکیبا باشید تا گوشت و برنج کاملا پخته شود و آش جا بیفتد.
  7. سپس زردچوبه و نمک را نیز به غذا اضافه کنید.
  8. اکنون ماست را کاملا بزنید. سپس شعله اجاق گاز را خاموش کنید و ماست را به آش بیفزایید، غذا را به هم بزنید و درب قابلمه را برای چند دقیقه بگذارید.

غذا آماده است و می توانید آن را سرو کنید. با وجود اینکه ماست در این غذا استفاده می شود، اما به لطف وجود سبزی و زردچوبه، رنگ آن سفید نخواهد بود.

چند نکته:

  • زمانی که لپه را می پزید، بوی نامطبوعی خواهد داشت. می توانید با روشی که ذکر شد، آن را با پیاز داغ بپزید که بوی آن از بین برود یا اینکه آن را جدا بپزید و پس از آنکه پخت، آب آن را دور بریزید و مجددا به آن آب اضافه کنید.
  • کوفته های گوشت نباید عظیم باشد، زیرا نمی پزد و ظاهر خوبی نیز در آش نخواهد داشت.

آش ماست بدون گوشت

در این روش، آش بدون گوشت و سبزی تهیه می شود، از اینرو نسبت به روش قبل، غذا سبک تر خواهد بود و علاوه بر غذای اصلی می توان آن را به عنوان پیش غذا نیز استفاده کرد. به علاوه این غذا به دلیل وجود زردچوبه و ماست رنگ زرد زیبایی خواهد داشت.

موادی که برای تهیه این نوع آش ماست به آن احتیاج دارید، به توضیح زیر است:

مواد لازم
برنج200 گرم
لپه50 گرم
ماست ترش1 کیلوگرم
نعناع1 قاشق سوپخوری
پیاز متوسط1 عدد
روغنبه میزان لازم
زردچوبهبه میزان لازم
نمکبه میزان لازم
فلفلبه میزان لازم

چند نکته:

  • زردچوبه به اندازه ای باید باشه که رنگ آش کاملا زرد شود.
  • از نعناع خشک باید بهره ببرید.
  • بهتر است از برنج خرده استفاده شود.
  • برنج و لپه را به طور جداگانه از چند ساعت قبل خیس نمایید.

طرز تهیه آش ماست بدون گوشت

  1. برنج را درون قابلمه ریخته و 4 الی 5 لیوان آب به آن اضافه کنید، سپس قابلمه را روی شعله ملایم قرار دهید تا کاملا بپزد.
  2. لپه را در قابلمه دیگری بریزید و 4 الی 5 لیوان آب به آن اضافه کنید، اکنون آن را روی شعله اجاق گاز بگذارید تا لپه به طور کامل پخته شود.
  3. پس از آنکه برنج و لپه پخته شد، لپه را به برنج اضافه کنید و اجازه دهید که آش کاملا حرارت خود را از دست بدهد و خنک شود.
  4. ماست را کاملا بزنید، سپس آن را به آش که کاملا خنک شده است، اضافه کنید.
  5. پیاز را نگینی ریز خرد کنید و سرخ نمایید. در حین سرخ شدن، زردچوبه را اضافه کنید.
  6. زمانی که پیاز سرخ شد، نعناع خشک را به آن اضافه نمایید و پس از چند ثانیه شعله گاز را خاموش کنید و دائما نعناع و پیاز داغ را بهم بزنید. به این ترتیب با حرارت روغن نعناع تفت داده می شود.
  7. مخلوط پیاز داغ، زردچوبه و نعناع خشک را به آش اضافه کنید و بهم بزنید.
  8. سپس آش را روی شعله خیلی خیلی ملایم قرار دهید و مرتب بهم بزنید. پیش از آنکه آش بجوشد، آن را از روی اجاق گاز بردارید.

به همین راحتی آش آماده است و می توانید آن را سرو کنید.

چند نکته:

  • اگر آبی که به برنج اضافه کردید، تبخیر شد و هنوز برنج کاملا نپخته بود، به آن مقداری آب جوش اضافه کنید تا کاملا بپزد.
  • توجه داشته باشید که اگر در مرحله 8 طبخ آش ماست، این غذا بجوشد، ماست فاسد خواهد شد و آش قابل استفاده نیست.
  • اگر تمایل دارید رنگ آش پررنگ تر شود، میزان زردچوبه را افزایش دهید.

این نوع آش به دلیل وجود برنج و ماست در آن کلسیم بسیاری دارد. همچنین اگر آن را همراه با گوشت و سبزی طبخ کنید، منبع خوبی از پروتئین و فیبر نیز خواهد بود و به راحتی می توان آن را به عنوان یه وعده غذایی کامل و سالم در نظر گرفت.

خواص مواد اولیه

  • لپه: لپه منبع غنی از فیبر، پروتئین، آهن، فسفر و ویتامین‌های گروه B است. فیبر موجود در لپه به هضم غذا کمک می‌کند و از یبوست پیشگیری می‌کند. پروتئین موجود در آن نیز برای ساخت و ترمیم بافت‌ها ضروری است. آهن موجود در لپه برای خون‌سازی و اکسیژن‌رسانی به سلول‌ها لازم است. فسفر موجود در آن نیز برای سلامت استخوان‌ها و دندان‌ها ضروری است. ویتامین‌های گروه B موجود در لپه نیز برای عملکرد سیستم عصبی و متابولیسم بدن ضروری هستند.
  • برنج: برنج منبع غنی از کربوهیدرات، فیبر، ویتامین B6 و منگنز است. کربوهیدرات موجود در برنج، انرژی مورد نیاز بدن را تامین می‌کند. فیبر موجود در آن نیز به هضم غذا کمک می‌کند و از یبوست پیشگیری می‌کند. ویتامین B6 موجود در برنج برای عملکرد سیستم عصبی و متابولیسم بدن ضروری است. منگنز موجود در آن نیز برای سلامت استخوان‌ها و دندان‌ها ضروری است.
  • سبزی آش: سبزی آش، شامل تره، جعفری، گشنیز و نعنا، سرشار از ویتامین‌ها، مواد معدنی و آنتی‌اکسیدان‌ها است. ویتامین C موجود در سبزی آش، به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک می‌کند. ویتامین A موجود در آن نیز برای سلامت چشم و پوست ضروری است. آهن موجود در سبزی آش نیز برای خون‌سازی و اکسیژن‌رسانی به سلول‌ها لازم است. کلسیم موجود در آن نیز برای سلامت استخوان‌ها و دندان‌ها ضروری است. آنتی‌اکسیدان‌های موجود در سبزی آش نیز از سلول‌های بدن در برابر آسیب‌های ناشی از رادیکال‌های آزاد محافظت می‌کنند.
  • ماست: ماست منبع غنی از پروتئین، کلسیم، ویتامین B12 و پروبیوتیک‌ها است. پروتئین موجود در ماست برای ساخت و ترمیم بافت‌ها ضروری است. کلسیم موجود در آن نیز برای سلامت استخوان‌ها و دندان‌ها ضروری است. ویتامین B12 موجود در ماست نیز برای عملکرد سیستم عصبی و خون‌سازی ضروری است. پروبیوتیک‌های موجود در ماست نیز برای سلامت دستگاه گوارش مفید هستند.
  • گوشت: گوشت منبع غنی از پروتئین، آهن، روی و ویتامین B12 است. پروتئین موجود در گوشت برای ساخت و ترمیم بافت‌ها ضروری است. آهن موجود در آن نیز برای خون‌سازی و اکسیژن‌رسانی به سلول‌ها لازم است. روی موجود در گوشت نیز برای تقویت سیستم ایمنی بدن ضروری است. ویتامین B12 موجود در گوشت نیز برای عملکرد سیستم عصبی و خون‌سازی ضروری است.

سخن پایانی

آش ماست، غذایی کامل و مقوی است که به راحتی می‌توانید آن را در منزل تهیه کنید. این آش، سرشار از مواد مغذی و ویتامین‌ها است و برای سلامتی بدن بسیار مفید می‌باشد. با توجه به ذائقه و سلیقه خودتان می‌توانید آش ماست را با گوشت یا بدون گوشت تهیه کنید.

نکته: برای تهیه آش ماست مجلسی، می‌توانید از زعفران، کشمش و خلال بادام نیز استفاده کنید.

انتشار: 19 اردیبهشت 1403 بروزرسانی: 19 اردیبهشت 1403 گردآورنده: kurdeblog.ir شناسه مطلب: 129977

به "طرز تهیه آش ماست به دو روش (با گوشت و بدون گوشت)غذای سنتی و خوشمزه ایرانی" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "طرز تهیه آش ماست به دو روش (با گوشت و بدون گوشت)غذای سنتی و خوشمزه ایرانی"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید